Een meningokokken vaccinatie volwassenen is verstandig

Je zult wel denken, waarom staat er bij een artikel over de meningokokken vaccinatie volwassenen een afbeelding van Mekka? Nu, eigenlijk is dit een heel logische afbeelding. Wanneer je als pelgrim Mekka wilt bezoeken, dan is de meningokokken vaccinatie volwassenen verplicht. Maar ook wanneer je niet naar Mekka wilt, is de meningokokken vaccinatie volwassenen een verstandige zet. Je kunt namelijk heel ziek worden van de meningokokken bacterie en er zelfs aan komen te overlijden. Deze vaccinatie is sinds 2018 opgenomen in het vaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden. Er is een inhaalslag gemaakt voor kinderen tot 14 jaar, maar veel volwassenen hebben deze vaccinatie nog niet ontvangen.

Waar beschermt de meningokokken vaccinatie volwassenen tegen?

De meningokokken vaccinatie volwassenen beschermt tegen meningitis. Dit wordt ook wel hersenvliesontsteking genoemd. Deze ziekte kent een verschrikkelijk snel verloop en kan dodelijk zijn. Eerst voel je je wat slapjes waarna je al snel een zeer hoge koorts ontwikkelt, daarna of tegelijkertijd ontdek je dat je je nek niet goed kunt bewegen (de ziekte werd vroeger ook wel nekkramp genoemd). Wanneer er rode puntjes op je huid ontstaan die niet weg te drukken zijn, moet je als de wiedeweerga actie ondernemen en de huisarts of zelfs de eerste hulp van een ziekenhuis bellen. Deze rode puntjes duiden op een ontsteking in je bloed. Dit moet zo snel mogelijk geremd worden.

Ik vind er wat van, van al die verplichte vaccinaties

Dat kan en dat mag. Je bent ook niet verplicht om deze vaccinatie te gaan halen, tenzij je, zoals gezegd, op pelgrimstocht naar Mekka wilt gaan. Dat geldt uiteindelijk voor alle vaccinaties: jouw lijf, dus jij bepaalt. Maar realiseer je wel dat veel ziektes overdraagbaar zijn van mens tot mens. Bijvoorbeeld door hoesten en niezen. Jij kunt, onbewust, drager zijn van de meningokokken bacterie en deze overbrengen op een ander. In dat geval is een vaccinatie misschien niet belangrijk voor jezelf, maar zeker wel voor een ander.

Waar kan ik deze vaccinatie halen?

Je kunt online een afspraak maken voor een vaccinatie bij een van de vaccinatiecentra in Nederland. Wanneer je je aanmeldt, zie je al snel welke locatie bij jou in de buurt is. De vaccinatie is niet gratis, je betaalt ongeveer € 70,00, maar dat is een kleine prijs om te voorkomen dat je ziek wordt. Wil je een vaccinatie tegen een andere variant van meningokokken? Ook dan kun je via de site een afspraak maken op een locatie bij jou in de buurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *